Kiinteistönvälitys
Banneri alue Blogi Rahaa

Vertaile pankkien asuntolainat ennen ostopäätöstä

Kiinteistönvälitys

Asunnon hankkiminen on jokaiselle suuri päätös sekä merkittävä taloudellinen satsaus. Asunto kannattaa hankkia asiantuntijan apua hyödyntämällä, etenkin jos kokee, ettei oma tietämys aiheeseen liittyen ole parhaalla mahdollisella tasolla. Kiinteistönvälittäjä osaa myös kertoa, mitä kaikkea asunnon hankkimisessa tulee ottaa huomioon. Nämä voivat olla sellaisia asioita, joita ei välttämättä itse tulisi edes ajatelleeksi. Kiinteistönvälitys on erityistä asiantuntijuutta vaativaa työtä ja siihen kohdistuu paljon kaikenlaista sääntelyä, joka tulee ottaa huomioon. Ilman ammattitaitoa ja tiettyä osaamista ei siis ole kannattavaa lähteä myymään tai ostamaan asuntoa, sillä virheen mahdollisuus on tällöin kohtuuttoman suuri. Asuntokauppoihin liittyen tulee ottaa huomioon monenlaisia mahdollisia riskejä sekä pyrkiä välttämään niiden käymistä toteen. Asunnon ostamisen lisäksi asiantuntijuutta kannattaa hyödyntää myös itselle sopivaa asuntolainaa etsiessä. Asuntolainoihin liittyen parhaiten osaavat neuvoa pankkien henkilökunta. Kuitenkin myös kiinteistönvälittäjät tietävät asuntolaina-asioista jonkin verran työnsä puolesta ja heidänkin kanssaan aiheesta voi halutessaan keskustella. Asunnon ostoa pohtiessa on hyvä alkuun miettiä, mitkä olisivat itselle ne tärkeimmät kriteerit ostettavan asunnon suhteen. Tärkeimpien kriteerien ollessa selvillä, selviää myös ostettavan asunnon hintahaarukka sekä tietenkin se, kuinka paljon lainaa mahdollisesti tarvitsisi saada, jotta voisi ostaa omia kriteereitä vastaavan asunnon.

Asuntolainojen vertailun monet hyödyt

Asuntoa hankkiessa kannattaa kysyä lainatarjousta useammasta eri pankista, sillä voi hyvin olla, että lainojen vertailulla onnistuu esimerkiksi säästämään huomattavan suuria summia rahaa eri lainanantajien tarjoaman vaihtelevan koron vuoksi. Ensimmäistä lainatarjousta ei useinkaan kannata hyväksyä, ainakaan ilman tietoa siitä, minkälaisilla ehdoilla samanlaisen lainan olisi voinut saada jostain muualta. Kun lainatarjouksia on kysynyt ja saanut useammasta eri paikasta, voi niitä vertailemalla valita itselle sopivimman vaihtoehdon muun muassa lainaehtojen perusteella. Kannattaakin siis ennen ostotarjouksen tekemistä huolehtia laina-asiat kuntoon, jotta kaikki on valmista siinä vaiheessa, kun se oma unelma-asunto vihdoin osuu kohdalle. Lainojen vertaileminen kannattaa siten tehdä mieluusti hyvissä ajoin ennen ostotarjouksen tekemistä tai edes asuntonäytöissä käymistä. Tämä helpottaa siinäkin mielessä, että vertailun avulla on mahdollista saada realistisempi kuva siitä, minkälaiseen asuntoon itsellä todellisuudessa olisi varaa. Tällöin ei tule turhaan edes katsottua sellaisia asuntoja, joihin omat varat eivät riitä. Tässä taas säästää huomattavasti omaa aikaa ja vaivaa, kun etsii ja käy katsomassa ainoastaan sellaisia asuntoja, joita voi oikeasti pitää varteenotettavina vaihtoehtoina.

Tärkeintä on löytää itselle sopivat lainaehdot

Asuntolainan ehtoihin liittyvät olennaisesti ainakin lainan korko, lainan nostamisen edellytykset sekä takaisinmaksuun liittyvät seikat. Eri tahoilla voi näissä ehdoissa olla runsaastikin vaihtelua, joten on tärkeää verrata eri tahojen tarjoamien lainojen ehtoja ennen lainan ottamista. Usein on kuitenkin niin, että lainan suuruudessa ei ole kovinkaan suurta vaihtelua eri lainanantajien välillä, sillä esimerkiksi lainan maksimi suuruus riippuu suoraan lainanottajan maksukyvystä. Pankit saattavat usein mainostaa jopa hieman tyrkyttävään tyyliin omia asuntolainaan liittyviä palvelujaan, mutta mihinkään ei ennen kunnon vertailua kuitenkaan kannata suostua, sillä se tarkoittaisi periaatteessa sian ostamista säkissä. Vasta kun on saanut selkeän käsityksen siitä, millaisilla ehdoilla asuntolainaa tarjotaan mistäkin paikasta, on mahdollista tehdä järkevä päätös näiden saatujen tietojen pohjalta. Lainaehdoista kannattaa myös ehdottomasti pyrkiä neuvottelemaan pankin kanssa, sillä ehtoja voi mahdollisesti saada muokattua itselle sopivammaksi. Lainoja sekä niiden ehtoja pystyy nykyään vertailemaan helposti netissä. Myös asuntolainaneuvotteluja on mahdollista käydä netin välityksellä esimerkiksi videopalaverin muodossa.

Lainaehtojen suhteen kannattaa lisäksi itse pysyä realistisena ja tiedostaa se, millaisiin ehtoihin on sitoutumassa. Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat kuitenkin lähtökohtaisesti suhteellisen pitkiä ja on hyvä olla varma siitä, että kykenee maksamaan ottamansa lainan kokonaisuudessaan takaisin pankille niillä ehdoilla, joilla lainan ottamisesta on sovittu. Ehtoihin sitoutuessa tuleekin siis olla varma, että ehdot ovat itselle sopivat ja niissä pystyy myös pitäytymään. Ei siten kannata myöskään olla liian optimistinen esimerkiksi oman maksukyvyn suhteen ja on hyvä pyrkiä huomioimaan kaikki mahdolliset riskit, esimerkiksi muuttuvat elämäntilanteet tai yleisen taloustilanteen kehittymisen. Toki pankistakin usein mainitaan tästä asiakkaalle, sillä on asiakkaan edun lisäksi myös pankin oman edun mukaista, että asiakas on varautunut tiettyihin riskeihin ja muuttuviin tilanteisiin.